Počet zobrazení stránky

7. března 2011

Pole dance krok za krokem

Zdravím!
Každé pondělí se vracím ze své pravidelné lekce Pole dance. Kdo neovládá angličtinu, upřesním, že se jedná o tanec u tyče. Zajímá vás, pro koho to je, co k tomu potřebujete, a hlavně jak to probíhá? Se vším se podělím formou nejčastějších otázek a odpovědí, a kdo ví, třeba tím i některou z vás nalákám, aby si to šla na vlastní kůži zkusit.

Tanec pro lehké děvy?
Možná víte, možná ne, ale existují i mistrovství v pole dance, které staví tuto pohybovou činnost na stejnou úroveň, jako jiné sporty. Už dávno tento tanec není spojován pouze s nočními kluby. Nikdo se na vás na lekcích nedívá skrz prsty jako na nějakou "poběhlici" a nikdo se vám nesměje. Opravdu! Na lekce pole dance totiž chodí úplně obyčejné ženy, které se rozhodně nevidí, že by za půl roku měly seknout se svou současnou prací a stát se showgirl.  Jsou to ženy různého věku a různého typu postavy. Převládají však spíše mladá děvčata 18-30 let (ano, plnoletost bývá podmínkou).

Co s sebou?
Cvičí se bosky a jste oblečené do tílka a úplých kraťásků. Víc není třeba. Lektorky doporučují ještě návleky chránící holeň a okolí kotníků, povinné to ale samozřejmě není. Na lekce nechoďte natřené krémem, tyč by vám klouzala. Vodu samozřejmě s sebou :-)

Kolik slečen tam celkem bude?
Počet děvčat na lekci se různí, od dvou do deseti, záleží, kolik má které studio tyčí. Čím méně, tím lépe, protože budete "víc na ráně" a instruktorka se na vás může zaměřit a upozornit, že některý prvek děláte špatně. Na druhou stranu, při větším počtu je větší zábava. Určitě bych se vyhla kurzům, kde se u jedné tyče střídají dvě děvčata. Méně se k tyči dostanete, méně si triky osvojíte a je nelogické, abyste za ty peníze, které platíte, u tyče strávily z každého času jen polovinu.

  
Kolik taková sranda stojí a který typ kurzu si vybrat?

1) OPEN CLASSES
Na lekce probíhající typem open classes chodíte, jen když máte čas a náladu (v závislosti na obsazenosti) a účast vás k ničemu nezavazuje. Ideální pro ty, které si to chtějí jen vyzkoušet, nebo pro ty, které nemají kvůli škole/práci čas se sportu věnovat s železnou pravidelností. Jedna hodina vychází na nějakých 130-140Kč. Můžete si taky koupit permanetku na několik vstupů, hodina pak vychází výhodněji (100-130Kč). V případě, že by vás to chytlo víc než je zdrávo, existuje i měsíční permanentka (1000-1500Kč) a můžete chodit klidně každý den! U open classes tedy platí pravidlo, čím častěji chodíte, tím je hodina pole dance levnější. Velká nevýhoda však je, že je to otevřená třída, kam si může přijít naprosto kdokoliv. Jak zkušenější slečna, tak i začátečnice, která u tyče ještě nikdy nestála (některá studia totiž úrovně nerozlišují). Instruktorka se bohužel neumí rozkrájet a asi se během těchto hodin málokteré zavděčí- jedny slečny nestíhají a ty druhé se zas nervují, že se nenaučily nic nového. Lektorka také může neustále odbíhat od jedné k druhé a je to skoro takové samostudium s občasným dozorem. Osobně pro začátek nedoporučuji.

2) PRAVIDELNÉ KURZY
Naštěstí existují kurzy, kde jednotivé lekce na sebe navazují. V prvních hodinách se tedy učíte naprosté základy a každou hodinou se nabalují nové a nové prvky na ty, které už znáte. Počet lekcí v takových kurzech se různí studio od studia. Nekde máte dvanáct lekcí, jinde třeba dvacet i více. V přepočtu hodina tance vychází podobně jako u permanentek 100-130Kč, akorát kurzovné hradíte celé najednou. Lekce se konají v pravidelný termín- vždy ve stejný den a hodinu, a to jednou nebo dvakrát týdně. Výhoda je v tom, že si díky této pravidelnosti můžete najít nové kamarádky a na další společné hodiny se budete těšit. Samozřejmě když se vám stane, že v daný den nebudete moci dojít, studia nabízejí i náhradní termíny, abyste o lekci nepřišla.

3) VOLNÉ HODINY
Některá studia mají ve svém rozvrhu ještě možnost tzv. volných tréninků/open classes bez lektora. Asi už tušíte, že se jedná opět o hodinu, která je přístupná naprosto všem, bez ohledu na úroveň. Na těchto hodinách není žádný lektor a vy si jedete každá na vlastní pěst. Je to de facto takový pronájem tyče. Ideální věc pro slečny, které docházejí na lekci méně často a rády by chtěly potrénovat již naučené věci, ke kterým lektorku nepotřebují. Hodinový pronájem tyče stojí 80-90Kč.



Je pole dance náročný?
Ono se to sice nezdá, může vám dokonce připadat, že to, co se v hodině učíte, je brnkačka, a že vlastně nic neděláte. Není tomu tak. Věřte, že pokud nenavštěvuje posilovnu nebo neděláte žádný jiný sport, první hodina vám dá tak zabrat, že následující dva tři dny budete mít problémy se skoro zvednout z postele. Nekecám, je to tak! Bude vás bolet břicho, jak kdybyste dělaly sklapovačky, dále celé nohy včetně zadku, někoho záda a zejména paže. Na druhý den budete tak rozsekané, jak byste celý den fáraly uhlí. Nejsou výjimkou ani modřiny, které vám můžou naskákat z důvodu zvýšeného působení tlaku tyče o tělo. Toto ale po pravidelných návštěvách z pravidla ustává. Na druhou stranu, to "totální zničení" je důkaz, že v jedné hodině si dáte pořádně do těla a to naprosto nenásilnou, zajímavou a vtipnou formou cvičení, aniž byste se nějak extrémně zpotily nebo zadýchaly. Ty, které nebaví posilovna a kondiční cvičení typu aerobik nebo spinning, budou jistě překvapeny, jak rychle hodina  pole dance odsýpá. Na lekcích totiž panuje naprosto úžasná atmosféra. Doporučuju zažít!


Jak lekce probíhá? 
Samotná lekce začíná vždy protažením před a po cvičení, což by mělo být zvykem u každého sportu. Protahují se hlavně ruce a nohy, protože s nimi taky nejvíce pracujete. Kromě otoček, které jsou velmi jednoduché (a zvládá je opravdu každá, protože se vyučují úplně od základů),  také posilujete. Jde o rozmanitou formu "zavěšení" se na tyči a "vydržení" s postoji. Jsou to silová cvičení a přesně z toho jste na druhý den tak rozlámané. Dobrá zpráva je, že čím déle pole dance děláte, tím méně to pak bolí, protože vaše tělo je hodinu od hodiny silnější a zvládá větší zátěž. Už druhá hodina je oproti té první o poznání méně bolestivější. Výborné je, že k otočkám, které se na lekcích učíte, jsou přidávány i různé taneční prvky, které existují v reálu tak, jak se ve strip barech skutečně tančí. Záleží ale samozřejmě na každé lektorce, jak svou hodinu vede. Má osobní zkušenost je, že pole dance lépe vyučují lektorky, které se věnují čistě tomuto tanci než ty multifunkční, které odbíhají ze zumby na pole dance a od pole dance na street. Není tedy na škodu se zeptat, jak přesně hodiny probíhají a která lektorka je vyučuje. Nestyďte se zeptat na fórech nebo přímo lektorek a klidně využijte i open classes, abyste viděly, jak které lektorky na svých lekcích pracují. Já měla ve výběru studia šťastnou ruku, a přestože lektorky narozdíl ode mně zřejmě nikdy v žádném klubu profesionálně netančily, vše velmi dobře zvládají a změnily můj to názor ohledně toho,  že tyto ženy nemohou pole dance naučit v takové formě, jaký v praxi doopravdy je. Z pohledu tanečnice tvrdím, že mohou a dokonce výborně!

Pole dance začíná být stále víc a víc v oblibě a já se vůbec nedivím. Co zprvu existovalo jen v pár městech ČR, se pomalu začíná šířit dál a dál po vzoru jiných zemí. Není divu, jde o sexy sport, se kterým si zpevníte a vytvarujete celé tělo. Je to taky jediný sport, u kterého nevypadáte jako idiot, když si k němu vezmete podpatky.  A bonus- bezpochyby se s ním blýsknete i na diskotéce ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat